Een diepe buiging
Er wordt je van alles toegewenst. Beterschap, hou je taai, succes, sterkte, zet hem op, houd stand! Het is makkelijk praten, want er wordt je niet verteld hoe je de verbetering zal bereiken. Nee, achteraf komen de vragen: “Hoe heb je het in dit geweld vol kunnen houden?” Het is zo’n grote vraag die onmogelijk in een blog van 500 woorden beantwoord kan worden. Voor je het weet produceer je een lijst van succesfactoren die je de indruk geeft dat het geluk binnen handbereik ligt. Mocht je dat willen, dan moet je de Happinez maar lezen. Makkelijk kan het nooit zijn, want je moet het zelf doen, maar ik zal nooit zeggen dat niemand het kan. Het thema ‘volhouden’ zal nog regelmatig op mijn blog langskomen. Juist omdat het volhouden misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor verbetering is.
Laten we eens beginnen met een korte inleiding tot het volhouden. Stel je een situatie als deze voor. Je bent net ernstig ziek en wil beter worden, je wilt een bedrijf voor jezelf beginnen of je wilt een verbetering doorvoeren op je werk. Je weet dat je je enorm moet inzetten om er te komen. Als je wilt tenminste, want volhouden heeft alleen maar zin als je dat wat je doet ook echt wilt. Dat betekent niet dat je heel hard moet werken. Veel mensen zouden het juist langer volhouden als ze wat minder hard gingen werken. Nee, als je precies voor de geest kan halen wat je wilt, dan heb je discipline in je. Je kan je in dienst van je wil aan het werk houden.
Met het bepalen van wat je wilt komt ook de vraag naar boven: “Wie ben je?” Ik was zelf iemand met een ruïne van een immuunsysteem die op de nominatie stond invalide te worden. Er was nog weinig van mij over dat leek op een bevlogen sportieve kerel. Je hoeft niet zo’n groot probleem te hebben om met die vraag te worstelen. In ieders beperking schuilt de vrijheid. En daar waar je er niet uit komt heb je anderen nodig. Anderen die jouw ruimte groter maken door je vertrouwen en erkenning te geven. Anderen die de dingen kunnen doen die jij absoluut niet kan. Ondernemers bijvoorbeeld, weten heel erg goed wie ze zijn en wat ze willen. En het mooiste is dat de meest succesvolle ondernemers ook weten waar hun beperkingen liggen. Ze staan daarmee open om anderen die de dingen beter kunnen om hen heen te organiseren om vooruit te komen.
Ook al sta je er vaak alleen voor. Als je je gekend voelt, dan hou je het ook langer uit. Als ik me dan toch een Happinez gedachte mag veroorloven, dan zou ik zeggen: “Je buigt iedere dag voor jezelf en je buigt voor anderen.” Je uithoudingsvermogen is eerder een oefening in nederigheid, dan in overmoed.