Is alles relatief?
Deze weken wordt er in Nederland heel wat afgeblaft en gezweet. “Het heerst” zeggen we dan. Wie dan met griep in bed mijn wensen voor beterschap in ontvangst neemt, zegt direct: “Ja het is vervelend, maar het is natuurlijk niets in vergelijking met wat jou is overkomen.” Dat klinkt alsof je moeder tegen je zegt dat de spruitjes echt opgegeten moeten worden, want: “De kindjes in Afrika hebben helemaal niets te eten.” Als kinderen niets weten van hongerende kindjes in Afrika, zo is de kanker en een transplantatie net zo abstract voor een volwassene met een griepje. Waarom verhouden we ons steeds tot elkaar? En is alles relatief?
Relativeren helpt
Als je wil volhouden met dat waar je mee bezig bent, dan kan relativeren heel handig zijn. De ruzies in een relatie kunnen makkelijk opgelost worden met de vraag: “Waar doen we eigenlijk zo moeilijk over?” De natuur en bewegen kunnen ook helpen om alles in perspectief te plaatsen. Als je topkok Sergio Herman door natuurgebied Het Zwin ziet hardlopen, dan weet je dat hij bezig is met relativeren. Met wat endorfine in je lijf krijg je de moed en in de natuur kan je tegelijk de nietigheid van je eigen leventje ervaren. Relativeren staat altijd in verhouding tot iets anders.
Relativeren helpt niet
Als je je verhoudt tot andere mensen is het relativeren redelijk doelloos. Ik weet nog goed toen we met onze organisatie financiële moeilijkheden hadden en een medewerker een persbericht van een concurrent deelde. “Kijk, bij de concurrent gaat het nog slechter!” Dat was de reden om hem genadeloos op zijn donder te geven. Als je jezelf gaat meten aan de ellende van een ander, gaat de scherpte er af. Dan wordt relativeren een reden om jouw probleem minder groot te maken.
Zo ben ik nou eenmaal
Je moet het altijd met jezelf doen. De ellende van de ander mag niet de reden zijn om jezelf geen aandacht te geven. Iets wat je overkomt, ziekte of ander onrecht, valt daarom niet weg te wuiven. Als je je verhoudt tot jezelf en er alles uit kan halen, dan blijf je scherp. Dus ga lekker de natuur in en los je relatieproblemen op met de nodige beweging en het komt goed. Maar goed, wie ben ik om dat te kunnen zeggen… Albert Einstein heeft het ons al verteld: “Als je een gelukkig leven wilt, verbindt het aan een doel en niet aan mensen of dingen.”